Coöperatieve bank NewB zet volgende stap

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op hun algemene vergadering van 22 maart gaven 600 coöperanten van NewB hun akkoord om door te gaan met de werving van nieuwe leden. Ze maakten tevens kennis met nieuw algemeen directeur Dirk Coeckelbergh.

De vastberadenheid van de huidige coöperanten om met hun bankproject door te gaan, blijkt uit het opnemen van meer dan 1 miljoen nieuw kapitaal sinds 30 januari 2014, volgens de persmededeling van NewB na de algemene vergadering. Sinds eind januari staat NewB daarom opnieuw open voor nieuwe leden. De komende maanden loopt een campagne waarbij de huidige leden nieuwe leden zullen aanbrengen.

Tijdens de algemene vergadering sprak de directeur van de Spaanse Banca Etica een videoboodschap voor NewB: “De jongste 15 jaar zijn we uitgegroeid tot een nog kleine maar duurzame bank.” Ook het voorbeeld van Desjardins werd aangehaald. Deze Canadese coöperatieve bank is in een flinke eeuw uitgegroeid tot een toonaangevende bank met meer dan 5,8 miljoen coöperanten-klanten. Zowel de recente Banca Etica als de grote bank Desjardins doorstonden de financiële crisis met veel minder problemen dan de klassieke banken.

Dirk Coeckelbergh, nieuw algemeen directeur, wees op de snel stijgende schulden in onze wereld: “Een laatste studie vertelt ons dat ze driemaal groter zijn dan het bruto mondiaal jaarproduct, en ze groeien driemaal sneller. Welke zijn de gevolgen? De rentes voor spaargeld zijn heel laag. We mogen ook niet vergeten dat de grootbanken zijn gevallen omdat ze hun schulden niet meer gefinancierd kregen.” Deze schuldenproblematiek wordt zwaar onderschat, aldus de nieuwe directeur.

Hij wees er tevens op dat de burgers op zeven manieren de val van de banken betalen:

  • als belastingbetaler;
  • als klant voor de hogere vermogens- en liquiditeitsvereisten;
  • als spaarder door de lage rente – minder dan de inflatie;
  • als aandeelhouder;
  • als bezitter van TAK21 beleggingen die verleid wordt om uit te stappen;
  • nogmaals als belastingbetaler voor de overheidsobligaties van Griekenland, Spanje en andere landen;
  • en nog eens als belastingbetaler in het geval het Belgisch financieringssysteem zou vastrijden.

Voorzitter van de raad van bestuur Bernard Bayot wees er op dat naast het ingebrachte kapitaal ook het aantal coöperanten belangrijk is. Daarvoor rekent hij op de inzet van de huidige coöperanten.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.