Solidariteit met Griekenland in Brussel

FacebooktwitterFacebooktwitter

Een week na de betoging van zondag 28 juni trotseerden meer dan tweeduizend Belgen de hitte om opnieuw hun solidariteit te betuigen met de Griekse bevolking in hun strijd voor een ander en beter Europa.

Manolis Glezos spreekt de manifestanten toe (Bavo Vanoost)

Foto: Stefanie Luppens

Manolis Glezos: Angst wordt overwonnen/Dankzij ons volk en/Zijn geschiedenis (met de letters van OXI (NEEN) zeg 'ochi') (Stefanie Luppens)

Deze dame kwam getuigen over de strijd van het reinigingspersoneel van het Griekse ministerie van financiën (Bavo Vanoost)

(Stefanie Luppens)

Hart Boven Hard/Tout Autre Chose(Bavo Vanoost)

(Stefanie Luppens)

(Bavo Vanoost)

(Stefanie Luppens)

(Stefanie Luppens)

Ook de strijd tegen het vrijhandelsakkoord TTIP was aanwezig (Bavo Vanoost)

(Bavo Vanoost)

Na een korte optocht van Brussel-Centraal naar de Beurs, spraken een aantal sprekers de mensen toe. De vlaggen en slogans van vorige zondag werden opnieuw gedragen en gescandeerd. Van de parlementaire partijen waren delegaties aanwezig van PVDA, Ecolo en Groen, evenals groepen van ACOD-VRT, het CADTM, de jongerenafdeling van de FGTB (de Franstalige ABVV) en een aantal Spaanse Belgen met Podemos-vlaggen en banners.

De opvallendste toespraak kwam van Manolis Glezos, 93-jarig Europarlementslid voor Syriza, die de menigte herinnerde aan het belang van de strijd voor scoiale rechtvaardigheid, voor alle volkeren van Europa. Ooit haalde deze man op 30 mei 1941 de vlag met het hakenkruis van de Duitse bezetter van de Akropolis. Hij was 19 jaar oud en staat er in 2015 nog steeds.

Ook een Griekse dame nam het woord die de strijd voor het reinigingspersoneel van het Griekse ministerie van financiën had geleid. Die waren door de vorige Griekse regeringen massaal ontslagen, om snel te voldoen aan de opgelegde quota voor inkrimping van het ambtenarenapparaat. Ook in Athene kwamen voor- en tegenstanders van de regering op straat, net als in meerdere Europese steden.

Zondag 5 juli 2015 worden de OXI (neen) en NAI (ja) stemmen in Griekenland geteld.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.