‘ABC van het Klimaat’ ideaal naslagwerk voor klimaatactivisten in spe

Waarom Costa Rica essentiële kennis is voor elke klimaatactivist, lees je in het 'ABC van het Klimaat'. Foto: screenshot grootoudersvoorhetklimaat.be

FacebooktwitterFacebooktwitter

Gedreven door het enthousiasme van hun vader/grootvader heeft de familie Van Dienderen een ideaal en zeer toegankelijk naslagwerkje geschreven. ‘ABC van het Klimaat’ brengt 177 slagwoorden samen, nieuwe initiatieven, kritische bemerkingen, ervaringen, dit alles met oog voor het sociale luik van een alomvattend leefmilieubeleid. Enige drijfveer is de toekomst van onze kleinkinderen. Ideaal voor scholen en bibliotheken.

Hugo Van Dienderen (1943) is geen ‘groentje’ wat klimaatactivisme betreft. Reeds voor hij in 1987 volksvertegenwoordiger werd voor Agalev (het latere Groen) was hij al zeer gedreven klimaat-actief. Lang voor sp.a-voorzitter Steve Stevaert in 1995 de klimaatproblematiek (en de verkeersveiligheid) ‘ontdekte’ nam hij ontelbare parlementaire initiatieven. Hij promootte onvermoeibaar het openbaar vervoer, pleitte voor investeringen in fietspaden en koppelde daarbij altijd het sociale aspect van degelijke openbaar vervoer aan het klimaat, lang voor de link door de andere partijen werd gelegd.

Na zijn vertrek uit het federale parlement in 1999 ging hij onverminderd en even enthousiast door. Hij richtte mee GroenPlus op, de beweging van groene 55-plussers en stond mee aan de wieg van Grootouders voor het Klimaat, een niet-partijgebonden samengaan van “gewone mensen die bezorgd zijn over de klimaatverandering en zijn gevolgen voor toekomstige generaties”. Deze beweging sloot zich onmiddellijk aan bij de schoolstakingen voor het klimaat vanaf januari 2019.

Zoveel mensen bleven hem en zijn beweging overstelpen met vragen als “Wat kunnen we doen?’ “Wat gebeurt er al – en hoe kunnen we daar bij aansluiten?”. Zij delen zijn bezorgdheid voor de komende generaties, voor hun kleinkinderen die in 2050 jonge grootouders zullen zijn met kleinkinderen. Zo groeide het idee voor het ‘ABC van het Klimaat’.

Hugo kon zijn eigen familie meetrekken in zijn enthousiasme. Samen met dochter Ilse (1969) en kleindochter Amber Paris (1996) verzamelde hij 177 trefwoorden met een korte uitleg. Wie meer wil weten vindt er een website bij of een verwijzing naar een goed boek.

Greta Thunberg is een evidentie in deze lijst. Maar wat heeft native Canadese Autumn Peltier te maken met Alfred De Taeye, een CVP-minister van na de Tweede Wereldoorlog, met onze wielergod Eddy Merckx, met William Kamkwamba uit Malawi, of met Henry David Thoreau, Amerikaans filosoof uit de 19de eeuw? En hoe past (nog even) president Donald Trump in dat plaatje?

Waarom kan een beginnend klimaatactivist best meer moeten weten over de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, over Brussel, Californië, Costa Rica, Gent, Groenland, Nieuw-Zeeland, Parijs? En waarom horen we te weten waar Tuvalu precies ligt? Hoe slecht Australië het doet tegenover Nieuw-Zeeland lees je hier.

En ikzelf lees hier voor het eerst over de anaboom (Faedherbia albida). Maar ook de baobab, de bamboe, de mangrove krijgen hun plaats net als onze eigenste beuk (Fagus sylvatica). Waarom, dat lees je in het ABC van het Klimaat.

Je hoeft niet van buiten te weten waar de afkorting van het IPCC voor staat om te beseffen dat dit het meest belangrijke wetenschappelijk onderbouwde organisme is om de klimaatverandering op de voet te volgen.

De onmisbare sociale dimensie van het klimaatactivisme komt eveneens ruim aan bod: de gele hesjes, de strijd tegen armoede, de armste landen die het minst vervuilen en het meest lijden onder de klimaatverandering. En boosdoeners als INEOS, het fake news van ExxonMobil, de greenwashing van Eko Atlantic horen ook in deze lijst.

Mijn persoonlijke favoriet: de nachttreinen.

Talrijke lokale initiatieven in de lijst tonen hoe klimaatbewuste mensen creatief naar andere methodes zoeken, weg van de auto, weg van de verstikkende consumptie en de plastic soup. Teveel om hier op te noemen. Er gebeurt veel en dat wordt dankzij dit vlot leesbare naslagwerkje kenbaar bij een breder publiek. Ideaal voor scholen en bibliotheken.

 

Ilse Van Dienderen, Amber Paris, Hugo Van Dienderen. ABC van het Klimaat. (Voorwoord van Paul De Grauwe). Willems Uitgevers, Noorderwijk, 2020. 150 pp. ISBN 978 949 2419 552

Je kan het boek bestellen op de website of bij een van 15 afhaalpunten (zie de lijst op dezelfde pagina).

Voor meer informatie, zie de Facebookpagina en Twitter.

Op 16 december 2020 stelden de auteurs het boek voor tijdens deze webinar (40’27”):

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.