Vakbondsfront: ‘Erken essentieel werk van 130.000 werknemers chemiesector tijdens pandemie’

Tijdens de pandemie bleven de 130.000 werknemers van de chemiesector onverminderd doorwerken. Foto: Pixabay

FacebooktwitterFacebooktwitter

In een gemeenschappelijke verklaring eisen de ACV-Bouw, Industrie & Energie, ACLVB en ABVV Scheikunde respect voor de essentiële inzet van 130.000 werknemers die tijdens de pandemie onverminderd hebben verder gewerkt. Werkgeversfederatie Essenscia weigert nog deel te nemen aan het sociaal overleg.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront sector Bouw-Industrie & Energie van de christelijke vakbond ACV en sector Scheikunde van zowel de liberale vakbond ACLVB als de socialistische ABVV, reageert met een actie en een stakingsaanzegging, nadat Essenscia, de werkgeversfederatie van de sector, de sociale onderhandelingen voor een nieuw sectorieel akkoord unilateraal heeft verlaten.

De drie vakbonden hebben verzamelen geblazen voor een protestactie in Brussel tijdens het jaarlijkse event dat Essenscia organiseert om de bedrijfsleidingen van de sector samen te brengen. Tevens hebben zij een stakingsaanzegging ingediend: ‘Wij nemen het niet dat een sector tijdens de lockdown actief en rendabel is gebleven, zijn werknemers niet valoriseert. Het zijn de werknemers die essentieel zijn, niet de sector!’

Volgens de vakbonden heeft Essenscia de intentie de tweejaarlijkse loonsverhogingen – in lijn met de inflatie en de stijging van de productiviteit – af te remmen en uit te stellen, wil zij de onderhandelingen in de bedrijven aan banden leggen en de toegang tot regelingen voor eindeloopbaan aan nieuwe, strengere voorwaarden onderwerpen.

Zij eisen de onmiddellijke hervatting van de sociale onderhandelingen die normaal gezien tweejaarlijks moeten leiden tot een sectorieel akkoord over lonen en arbeidsvoorwaarden. De vakbonden van deze sector ijveren voor de belangen van 130.000 werknemers in de chemie, de kunststof- en rubberverwerking en de farmaceutische nijverheid.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.