Levering van clusterbommen door de VS aan Oekraïne is de hypocrisie voorbij

De Oekraiense PFM-1S meet 15 cm, moet In theorie binnen maximum 40 uur vanzelf ontploffen. In de praktijk blijven ze jarenlang liggen tot een onschuldige hand ze oppakt of erop trapt in het gras. Foto: Human Rights Watch 2022
FacebooktwitterFacebooktwitter

De unilaterale levering van clusterbommen door de VS aan Oekraïne, zonder enig overleg met de andere NAVO-lidstaten, zet de puntjes op de i. Oorlogsmisdaden is wat anderen doen en de Europese NAVO-lidstaten hebben geen enkele inspraak in wat hun grootste partner beslist. Ondanks vrij beschikbare informatie draaien onze media in deze schijnvertoning mee zonder enige kritische inbreng.

Dat clusterbommen verschrikkelijke wapens zijn werd op deze nieuwssite reeds meermaals aangeklaagd. In Jemen worden Franse, Britse en VS-clusterbommen al jaren ingezet. Deze wapens hebben specifieke militaire doelstellingen.

Zij zijn niet bedoeld, noch geschikt om vijandige troepen uit te schakelen (zie ons Dossier Jemen). In Jemen werd uiteindelijk een wapenstilstand bedongen waar de VS en het Westen niet bij betrokken waren. Ze hebben vergeefs getracht dat bestand te verhinderen…

Wat clusterbommen doen is het actieterrein voor militaire operaties van de tegenstander bemoeilijken. Die kan door de aanwezigheid van clusterbommen niet vrij bewegen wegens de grote risico’s voor de manschappen. Deze wapens vernietigen immers geen gebouwen of zware wapens, zij doden mensen.

De propaganda beweert wel het tegendeel, maar het is gewoon een feit dat de meeste van deze wapens niet onmiddellijk ontploffen maar jarenlang blijven liggen tot ze een onschuldige burger – dikwijls spelende kinderen – doden of minstens levenslang verminken.

Hun explosieve kracht is beperkt tot hun onmiddellijke omgeving. Die is erg genoeg om het been af te rukken van wie er op trapt of een arm van wie er een opraapt. Ze worden ook zo gebouwd dat ze er zeer onschuldig uitzien, bijna als speelgoed.

Clusterbommen zijn zowat de meest laffe wapens die onze technologische genieën hebben kunnen bedenken. Er is dan ook een goede reden waarom reeds 120 van alle 195 landen ter wereld – België was een voortrekker voor dit verdrag – ze verboden hebben. Geen van de grootmachten VS, China en Rusland heeft het verdrag ondertekend.

Onprecieze wapens, inzet mogelijk oorlogsmisdaad, dixit VS

Ondanks het feit dat zij de productie van deze wapens niet willen opgeven heeft de regering van de VS nog recent verklaard dat de inzet van clusterbommen door Rusland in Oekraïne ‘mogelijk een oorlogsmisdaad’ is. Amper een jaar geleden, bij het begin van de Russische invasie in Oekraïne, verklaarde regeringswoordvoerder Jen Psaki dit:

 

 

 

In 2015 veroordeelde het Pentagon het gebruik van deze wapens door Rusland in Syrië, omdat ze ‘onnodig lijden veroorzaken voor burgers’. Dit zei deze woordvoerder terwijl de VS, samen met Groot-Brittannië en Frankrijk, identiek hetzelfde deden in Jemen. Hij keurde het gebruik van deze wapens af omdat ze zo onprecies zijn…

 

 

 

De VS beweren wel dat zij deze wapens enkel tegen militaire doelen inzetten, maar de praktijk in Jemen en meerdere andere landen in het Midden-Oosten en Oost-Afrika wijst op het tegendeel.

Door het groot aantal niet onmiddellijk ontploffende bommen blijven deze wapens dood en vernieling zaaien onder de burgerbevolking, jaren nadat de militairen het strijdperk hebben verlaten.

Om het allemaal nog meer hallucinant te maken, verscheen recent een rapport van de VS-mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, waarin staat dat ook Oekraïne clusterbommen inzet tegen de eigen burgerbevolking in de opstandige provincies van de Donbass, dit reeds sinds 2014.

Volgens Daryl Kimball, directeur van de organisatie Arms Control Association zal de beslissing van de VS het conflict nog escaleren en is het bovendien contraproductief, het verhoogt immers nog meer het gevaar voor burgers in de gevechtszones en voor al diegenen die tot jaren na de strijd zullen terugkeren naar hun steden, dorpen en boerderijen.”

Controversiële wapens?

Het is zonder meer pijnlijk om horen en zien hoe zelfs de Belgische media – notabene in het land dat een van de grote voortrekkers was om deze wapens te verbieden – woord voor woord de claim overnemen dat het hier om ‘controversiële’ wapens zou gaan. Clusterbommen zijn niet controversieel, het zijn verboden massavernietigingswapens.

Dat de VS deze beslissing unilateraal nemen, zonder enig overleg met de NAVO-partners toont bovendien nogmaals tragisch aan hoezeer de Europese NAVO-lidstaten vervallen zijn tot vazallen van hun partner overzee.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zag zich verplicht te verklaren dat de NAVO ‘niet op één lijn zit over de kwestie’.

De beslissing van president Biden is naast diep immoreel en hypocriet echter vooral ingegeven door een grote onrust over het verloop van het zomeroffensief van het Oekraïens leger.

In tegenstelling tot de zegeberichten van de eerste dagen, waarbij de inname van enkele dorpen vlak voor de eerste Russische verdedigingslinies als een grote triomf werden voorgesteld, verloopt het offensief catastrofaal voor Oekraïne.

Juiste cijfers zijn moeilijk te verkrijgen, maar de meest conservatieve schattingen gaan uit van meer dan 14.000 gedode Oekraïense soldaten, tegenover ongeveer 1.300 Russische gesneuvelden, een ratio van 10 op 1.

Dit offensief gaat enkel door om politieke redenen, minstens tot aan de NAVO-top in Vilnius op 11-13 juli, waar de NAVO-lidstaten hun beste pr-mensen zullen moeten inschakelen om de ‘vooruitgang’ van dat offensief aan te prijzen.

Oorlogskoorts

Er wordt door onze media geen enkele poging gedaan om enigszins nuchter op de feiten te kijken. De NAVO-bulletins worden bijna letterlijk als feitenmateriaal overgenomen. Op die manier verzaken de media aan hun taak om ons te informeren wat er echt gaande is.

Elke wreedheid moet veroordeeld worden, elke dode is er een teveel, maar dagelijks berichten over de wreedheden van de ander en even dagelijks zwijgen (of goedpraten) over de wreedheden die in onze naam werden en worden begaan in Jemen, Irak, Afghanistan, Libië brengt vrede geen stap dichter.

Over de volgens de OVSE meer dan 14.000 doden tijdens de burgeroorlog sinds 2014 in de Donbass wordt niet alleen gezwegen, sommige commentatoren gaan zelfs een stap verder en ontkennen dat er in Oekraïne reeds negen jaar een burgeroorlog woedt.

Evenzeer, elke journalist die wordt aangehouden en vervolgd is er één te veel, maar moord en brand schreeuwen over een Amerikaans journalist achter de tralies in Rusland, en tegelijk zwijgen over die andere journalist die in Groot-Brittannië wacht op uitlevering aan de VS voor het uitbrengen van oorlogsmisdaden in Irak brengt vrede geen stap dichterbij (net als zwijgen over de Amerikaanse journalist die in Oekraïne gevangen zit omdat hij kritisch berichtte over de oorlog).

Als de enige moraal die wij te horen krijgen er een is van ‘oorlogsmisdaden zijn wat de vijand doet, wij doen dat nooit’, dan is er geen moraal meer.

Het toppunt van schaamteloze hypocrisie behoud ik voor het laatst. Als de overwinning van Oekraïne en de volledige herovering van het territorium echt het doel is van deze strategie, dan is de keuze voor het gebruik van clusterbommen verschrikkelijk contraproductief. De gebieden die bevrijd worden nu bezaaien met clusterbommen zadelt de Oekraïense bevolking op met jarenlange gruwel van deze “onprecieze’ wapens.

Deze ontmijner (het zijn overwegend vrouwen) in Cambodja doet haar gevaarlijk werk al jaren. Foto: undp.org

Hoe lang dit nog kan doorgaan kunnen we vaststellen in Cambodja en Laos. Daar worden nog steeds Amerikaanse clusterbommen en kleine anti-persoonsmijnen geruimd die er nog liggen van de oorlog daar meer dan veertig jaar geleden. De VS weigeren nog steeds cartografische gegevens door te geven over waar ze die wapens verspreid hebben.

Dit is voor de VS een strijd ‘tot de laatste Oekraïner’, op Europees grondgebied, ver van het eigen land ver weg over de zee. Ik kan geen enkele goede reden bedenken waarom de EU dit blijft ondergaan.

CODA: Kan het nog erger? Wel, het kan. De VS zullen leveren uit hun oude voorraden – die ze toch nooit meer zelf gaan gebruiken want ze hebben nu nieuwere, meer ‘efficiënte’ versies. Die nieuwste clusterbommen krijgen de Oekraïners niet…

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.