Team Biden voor staakt-het-vuren, VS tegen ‘gedwongen’ migratie, IT-hasbara en heksenjacht in de 21ste eeuw

Screenshot Linkedin Sani Meo

FacebooktwitterFacebooktwitter

Het campagneteam voor de herverkiezing van president Joe Biden wil een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, de VS willen dat Israël zijn woordgebruik aanpast – niet zijn praktijken, de regering van Israël zet alle middelen in om pro-Palestijnse stemmen op sociale media te fnuiken en heksenvervolging in de 21ste eeuw. Vier tegendraadse weetjes, geplukt van dat deel van het internet dat wél degelijke andere informatie verspreidt.

 

17 medewerkers van het team voor zijn herverkiezing publiceert een Open Brief aan president Joe Biden met vijf eisen: onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza met diplomatieke en financiële druk, einde militaire hulp aan Israël, vrijlating 2.000 Palestijnen in administratieve detentie, concrete stappen om apartheid, bezetting en etnische zuivering te stoppen en onderzoek naar wettelijkheid militaire steun aan Israël.

 

Matthew Miller, woordvoerder VS-ministerie Buitenlandse Zaken, keurt uitspraken van ministers Smotrich en Ben Gvir af omdat hun oproepen tot ‘massale verplaatsing’ van de bevolking van Gaza ‘onverantwoordelijk’ zijn. Hij verwijst nergens naar mogelijke consequenties, laat staan sancties. Het komt er op neer dat de VS protesteert tegen ‘gedwongen’ migratie, niet tegen ‘vrijwillige’ migratie, het officiële beleid van Israël.

 

Eerder dan te pogen de feiten in Gaza sinds 7 oktober (en alle feiten in de 75 jaar ervoor) te ontkennen worden ze ‘gekaderd’, onder andere door personen en organisaties die deze aanklagen te discrediteren. Israëlische functionarissen overleggen permanent met de leiding van IT-bedrijven in Silicon Valley om werknemers die pro-Palestijnse standpunten innemen op hun privé-sociale media te ontslaan.

 

In een land ver van hier leggen fanatieke reactionairen de longen van een foetus na een miskraam in water. Als ze drijven was de baby levensvatbaar en wordt de moeder voor moord vervolgd, een ‘test’ die al in de 18de eeuw werd gebruikt om heksen te verbranden. Heksenjacht in de 21ste eeuw? In Afrika? Azië? Latijns-Amerika?

Welkom in the land of the brave and the free dat overal ter wereld de boodschap van democratie en mensenrechten verspreidt. ProPublica onderzoekt machtsmisbruik door overheidsinstellingen en bedrijven. In 2023 werden in de VS 9 vrouwen veroordeeld voor moord na een miskraam op basis van deze test, niet toevallig allen uit marginale gezinnen, zonder geld voor een degelijke advocaat.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.