Zuid-Afrika eist dringende bijkomende maatregelen ICJ gezien ‘situatie Rafah’

Naledi Pandor, minister van buitenlandse zaken van Zuid-Afrika. Foto: Youtube Al Jazeera

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Zuid-Afrikaanse regering richt op 12 februari 2024 een “dringend verzoek voor bijkomende maatregelen onder Artikel 75 (1)” tot het Internationaal Gerechtshof omwille van de “evolutie van de omstandigheden in Rafah, waar een massamoord wordt gepland door het Israëlisch bezettingsleger.

Zuid-Afrika geeft niet toe aan de druk van de VS en de EU om de klacht voor genocide tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ)  in te trekken.

Dat doet het land dankzij de steun van de hele werden buiten het zelfverklaarde ‘vrije’ Westen en een groot deel van de publieke opinie in de VS en de EU, die ingaat tegen de starre houding van hun regeringen, die nog steeds het ‘recht op verdediging’ van een bezettingsleger claimen tegen een weerloze bevolking zonder leger, zonder luchtmacht, zonder zeemacht, zonder luchtafweer.

Zuid-Afrikaans minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor en haar familie staan onder versterkte bewaking sinds de veiligheidsdiensten hebben vastgesteld dat er ernstige aanwijzingen zijn dat een aanslag op haar leven wordt gepland door zionistische elementen in Zuid-Afrika.

In een nieuwe aanklacht van 3 pagina’s tot het Internationaal Gerechtshof vraagt Zuid-Afrika nieuwe ‘bijkomende maatregelen’ bovenop wat door het Hof reeds werd beslist op 26 januari.

Zuid-Afrika komt tot deze nieuwe klacht na de verklaring van het kabinet van eerste minister Benjamin Netanyahu op 9 februari waarin hij in niet mis te verstane woorden een grondinvasie plant in Rafah.

 

Sinds december is de blokkade van vrachtwagens aan de Egyptische kant van Rafah met humanitaire hulp voor Gaza nog toegenomen:

 

 

 

In en rond deze meest zuidelijke stad van Gaza aan de grens met Egypte zitten voor het ogenblik meer dan 1,4 miljoen Gazanen – de helft kinderen – samengepakt op een oppervlakte die in normale omstandigheden ongeveer 280.000 mensen kan huisvesten.

Deze mensen zijn daarheen gevlucht op expliciete orders van het bezettingsleger. Meerdere organisaties waarschuwen voor een bloedbad. Deze mensen kunnen geen kant op.

In haar klacht wijst Zuid-Afrika er op dat het Hof ‘bij extreme urgentie’ kan overgaan tot dringende maatregelen zonder voorafgaande hoorzitting.

Het vonnis van 26 januari voorziet dat Israël ‘binnen één maand’ voor het Hof moet verschijnen om uit te leggen hoe zijn de maatregelen van heeft toegepast. Tot nu is het enige antwoord van Israël volledig tegenstrijdig aan de vereisten van die maatregelen.

 

Het bezettingsleger vernielt voedseldepots in Gaza:

 

 

Het arbitrair bombarderen van behuizing, standrechtelijke executies, aanvallen op scholen en hospitalen gaan onverminderd door. Net zomin heeft Israël zijn filterblokkade van elke vorm van humanitaire hulp stopgezet.

Buiten de bubbel van Westerse regeringen en hun media is het voor de wereld duidelijk dat een morele grens werd overschreden die niet meer te herstellen valt. Dit gaat over de overleving van het internationaal recht als leidend moreel begrip voor de wereld.

Over de VS bestond in de rest van de wereld al langer geen enkele illusie meer. Ook Europa is nu voor tientallen jaren elk krediet kwijt.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.