7 leugens over UNRWA, erken Palestijnse Staat, Varoufakis verbannen uit Duitsland, dreigende inval in Rafah

7 myths over UNRWA. Screenshot: zeteo.com

FacebooktwitterFacebooktwitter

De morele breuklijn van de genocide in Gaza tussen het Westen en de rest van de wereld blijft het centrale aandachtspunt van onze wekelijkse selectie voor Tegendraads Kijkvoer. Mehdi Hassan ontmaskert 7 mythes over UNRWA, Jeffrey Sachs stelt dat de VS de Palestijnse Staat moeten erkennen, Yanis Varoufakis legt uit waarom hij werd verbannen uit Duitsland en Max Blumenthal vreest een massale inval van Israël in Rafah.

 

Brits journalist Mehdi Hasan werkte jarenlang voor de Britse media BBC, ITV, Sky, Channel 4 en voor Al Jazeera. In 2021 werd hij talkshowhost op de VS-zender MSNBC. Daar werd hij in november 2023 ontslagen wegens zijn ‘partijdige’ berichtgeving over Gaza. Hij richtte een eigen zender op, ZETEO (Grieks ζητεω betekent ‘ik vraag’). Een van zijn vaste rubrieken is Debunked (‘ontmaskerd’). In de aflevering hierboven weerlegt hij 7 mythes over UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. Zie als extra ook zijn 7 leugens over Gaza.

 

VS-journalist, auteur en activist Marc Lamont Hill werd in 2018 ontslagen door CNN na een toespraak op 28 november 2018, Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk, waarin hij de leuze ‘free Palestine from the river to the sea’ uitsprak. Hij is anker van de talkshow UpFront op Al Jazeera. In deze aflevering legt VS-econoom Jeffrey Sachs uit dat de VN de Palestijnse Staat moet erkennen.

 

Yanis Varoufakis werd recent verbannen uit Duitsland en mag er geen politieke activiteit meer uitoefenen, ook niet via internet vanuit het buitenland. Op de alternatieve zender Democracy Now! becommentarieert Varoufakis de absurditeit van deze beslissing door de Duitse regering.

 

VS-journalist van The Grayzone, Max Blumenthal, spreekt met Andrew Napolitano in zijn programma Judging Freedom. Napolitano is een conservatief commentator en een isolationist die zich tegen alle VS-oorlogen in het buitenland verzet. Blumenthal legt hem uit hoe het komt dat Hamas nog steeds overeind staat na bijna totale vernietiging van elke infrastructuur in Gaza door het koloniale bezettingsleger van Israël. De vraag is niet of Israël Iran zal aanvallen na het Iraanse antwoord op de Israëlische provocatie van het bombardement van het Iraans consulaat in Damascus. De echte vraag is volgens Blumenthal wanneer Israël zijn aanval op Rafah zal beginnen, waar 1,5 miljoen ongewapende Gazaanse burgers opeengepakt zitten.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.