Sluiting Al Jazeera is “het stinkende rot in het hart van de apartheid”

Posters van Al Jazeera journaliste Shireen Abu Akleh in bezet Oost-Jeruzalem. Foto: Osps7/CC BY-SA 4:0

FacebooktwitterFacebooktwitter

De sluiting van het kantoor van Al Jazeera door het Israëlische apartheidsapparaat is een al lang aangekondigde represaille. Alle media ter wereld delen dezelfde verontwaardiging. Terecht, maar deze verontwaardiging verontschuldigt niet de laksheid waarmee zij maandenlang passief toekeken. Ze komt 142 in Gaza vermoorde journalisten te laat. Op dezelfde dag van deze brutale sluiting werd in Gaza opnieuw een journalist vermoord.

In 1988 werkte de Zuid-Afrikaanse journalist Tony Karon voor het Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsblad New Era, toen dat werd gesloten door het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Hij werkt sinds 2013 voor Al Jazeera. “Dit is een teken van paniek van deze regimes wanneer hun misdaden worden uitgebracht, dit is de stank van het rot in het hart van deze systemen.”

 

De sluiting van het kantoor in Israël stopt de journalisten van Al Jazeera in Gaza niet om de oorlogsmisdaden van het zionistische regime aan de wereld te blijven tonen:

 

Deze veroordeling komt 142 vermoorde journalisten te laat

Het internationale Committee to Protect Journalists noemt de beslissing van Israël om Al Jazeera (‘het schiereiland’) te sluiten een ‘alarmerend precedent’, in de eerste plaats voor alle media die vanuit Israël en bezet Palestina opereren, maar eveneens voor alle media die in conflictgebieden eender waar ter wereld actief zijn.

De organisatie wijst er op dat Al Jazeera reeds lang voor deze sluiting het slachtoffer is van bedreigingen, intimidaties, obstructie, aanhouding, verwonding en doden van journalisten.

Op 11 mei 2022 gaven dezelfde media, die nu verontwaardigd reageren op Israël, nog een boodschap van straffeloosheid. Toen werd Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh vermoord door een scherpschutter van het Israëlisch leger.

Shireen Abu Aqleh

Shireen Abu Akleh. Foto: Screenshot aljazeera.com

De versie van het Israëlisch leger over de moord werd wekenlang als vanzelfsprekend overgenomen. Het bombardement van een appartementsgebouw in Gaza in 2021, waar meerdere media hun kantoor hadden, werd eveneens zeer laks weergegeven.

Een van de redenen waarom grote westerse media nu slechts schoorvoetend kritiek geven op Israël voor de sluiting van de zender is het feit dat Al Jazeera ook henzelf nooit heeft gespaard.

In november 2023 schreven acht journalisten van de BBC een brief aan de zender, waarin zij bekritiseerden dat hun werkgever “een dubbele standaard gebruikt over burger. Palestijnse slachtoffers van de terreur van Israël verdienen niet de aandacht van Oekraïense slachtoffers van de Russische invasie”

De BBC negeerde het bericht volledig.

Zelfs de Amerikaanse reactionaire propagandazender Voice of America, die niet bepaald bekend staat voor kritische berichtgeving over de daden van westerse machten, veroordeelde deze aanval op de persvrijheid.

AL Jazeera toonde de leugens van 7 oktober aan, ook daarom moest deze zender verdwijnen:

 

Omar Shakir, directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, heeft het over een “aanslag op de persvrijheid”. “In plaats van te proberen de berichtgeving over haar wreedheden in Gaza het zwijgen op te leggen, zou de Israëlische regering moeten stoppen met het begaan ervan”, voegt hij eraan toe.

“Het is sowieso heel moeilijk om nieuws te krijgen uit de Gazastrook. Al Jazeera is een van de weinige zenders die er nog verslag kan uitbrengen en ook zij worden nu geviseerd”, zegt Charlotte Michiels, algemeen secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). “Het wordt nu bijzonder donker. We krijgen steeds minder info over de oorlog.”

Ook Paul Teixeira, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de actie van Israël “bijzonder laakbaar, een democratische rechtsstaat onwaardig”. Hij ziet er een precedent uit dat zich kan uitbreiden naar andere buitenlandse media: “Straks kijkt Israël ook naar westerse media die kritisch berichten over de oorlog en zeggen ze: ‘de NOS, Reuters en AP moeten ook vertrekken’.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Israël Al Jazeera dreigt te verbannen. In 2017 werd het kantoor al eens gesloten. Naast Shireen Abu Akleh werden in Gaza zelf ook twee journalisten van de zender vermoord door de bezettingstroepen en meerder andere werden verwond bij doelgerichte aanvallen.

 

Met deze maatregel brengt Israël de relaties met Qatar in gevaar, waar de zender zijn hoofdkantoor heeft. Bovendien is Qatar bemiddelaar met Hamas in Egypte. (zie De Morgen).

 

Op dezelfde dag als de sluiting van Al Jazeera vermoordde het bezettingsleger freelance fotojournalist Mustafa Ayyad in de wijk Zeitoun, in het zuiden van Gaza City. De teller staat nu op 142:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.