Presidentsverkiezingen 2012: Romney bevestigt in Florida, strijd nog niet beslist

Als hij de nominatie haalt zal Romney flaters moeten vermijden. 'Wedden voor 10.000 dollar dat ik weet hoe een gewone mens leeft'. Hij dacht dat het grappig was. Net na zijn overwinning in Florida deed hij het weer. ''Ik hoef mij van de armen niets aan te trekken. Die hebben een goed opvangnet'. De traditionele elite van de Republikeinse partij is er niet gerust in

Als hij de nominatie haalt zal Romney flaters moeten vermijden. 'Wedden voor 10.000 dollar dat ik weet hoe een gewone mens leeft'. Hij dacht dat het grappig was. Net na zijn overwinning in Florida deed hij het weer. ''Ik hoef mij van de armen niets aan te trekken. Die hebben een goed opvangnet'. De traditionele elite van de Republikeinse partij is er niet gerust in (c) Gary Markstein - Creators Syndicate

FacebooktwitterFacebooktwitter

Zoals verwacht, bevestigt Mitt Romney in Florida. Hij behaalde 46 procent van de stemmen en krijgt daarmee alle 50 (dus 100 procent) van de afgevaardigden voor de Republikeinse nominatie van die staat. Daarmee is de strijd echter verre van beslist.

Geld is de bepalende factor

De andere mededingers hebben een politiek profiel dat haast volledig overlapt met het zijne. Daar verandert de benadrukking en uitvergroting van al hun ‘persoonlijke’ verschillen door de grote media niets aan.

Newt Gingrich voerde nauwelijks campagne in de Sunshine State. Hij heeft er het geld niet voor. Romney wel, dat is het fundamentele verschil tussen beiden. Rick Santorum mist de globale uitstraling om buiten de zuidelijke centrumstaten iets te betekenen. Ron Paul heeft evenmin campagne gevoerd in Florida.

Romney is er nog niet

Met andere woorden, zelfs met een overweldigende campagne gesteund in alle media kan Romney slechts een kleine helft van de Republikeinse achterban overtuigen. Geen enkele van de andere overblijvende kandidaten geeft de strijd op.

Gingrich (32 procent) en Santorum (13 procent) zijn samen goed voor 45 procent. Houd die twee dus maar verder in de gaten.

Maar zelfs de in de media volledig doodgezwegen Ron Paul haalt zonder énige campagne nog altijd 7 procent. Niet veel, zou je zeggen, maar genoeg om het de uiteindelijke winnaar nog knap moeilijk te maken.

Republikeinse twijfels blijven

Ondertussen blijft de traditionele top van de partij met twijfels zitten. Van alle kandidaten is Romney inderdaad diegene die met afstand op alle anderen in staat is om Obama te verslaan, maar dat is nog geen garantie dat hij inderdaad de verkiezingen gaat winnen.

Eenmaal de Republikeinse kandidaat bekend is, wordt het debat immers verplaatst naar het centrum tussen beide partijen. Daar kan nog wel wat naar boven komen, zoals het feit dat Romney als gouverneur van Massachussets een, weliswaar beperkte, openbare gezondheidszorg heeft ingevoerd. Dat toont vooral aan dat hij een man is die zonder aarzelen van positie verandert om aan de macht te blijven.

Mormoon, Massachussets, Ron Paul

Massachussets is een staat aan de oostkust in de regio bekend als New England. In de ogen van veel Amerikanen uit de zuidelijke en centrale staten is New England een ‘broeihaard van socialistische Europeanen’. Voor fundamentalistische christenen is hij dan weer een onaanvaardbare mormoon. Verdacht ‘progressief’ voor de ene conservatief, ‘duivelse mormoon’ voor de andere … het is dus nog altijd niet uitgesloten dat de partijtop een nieuwe kandidaat naar voren gaat schuiven.

Ron Paul blijft ondertussen een onberekenbaar element. Obama moet blijven hopen dat hij blijft mededingen tot het bittere einde en/of dat Gingrich het haalt. Die maakt immers geen kans om tegen Obama te winnen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.