Onafhankelijk rapport pleit UNRWA volledig vrij van beschuldigingen Israël

Deze UNRWA-school werd een schuilplaats voor vluchtelingen in Gaza en werd sindsdien eveneens vernield. Foto: UNRWA

FacebooktwitterFacebooktwitter

Een onafhankelijk panel publiceerde een rapport over zijn onderzoek naar de beweringen van Israël over betrokkenheid van UNRWA-personeel bij de misdaden die werden gepleegd tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober. Wat blijkt: Israël heeft geen enkel echt bewijs geleverd voor die beschuldigingen. Toch blijven meerdere landen hun verdere financiering weigeren.

Een bewering van Israël, die wijd verspreid is door de westerse mainstream media, dat een aantal medewerkers van het VN-agentschap voor steun aan de Palestijnse vluchtelingen UNRWA zouden hebben meegewerkt aan de misdaden gepleegd op 7 oktober tijdens de uitbraak uit Gaza van de gewapende vleugel van Hamas, blijkt volledig op drijfzand te berusten.

Twaalf van de 13.000 personeelsleden van UNRWA (in Gaza, in heel Palestina en in de omliggende landen samen werken 30.000 mensen) zouden medeplichtig zijn. De bewering werd gelanceerd kort nadat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beslist had dat Israël maatregelen moest nemen om een ‘waarschijnlijke genocide’ te voorkomen.

Levering van bloem in Rafah. Foto: UNRWA

Israël staat er al lang om bekend geruchten te verspreiden die achteraf onwaar blijken te zijn. De hasbara begrijpt als geen ander de dynamiek van de westerse mainstream media. Deze media nemen elke bewering van Israël gretig over op de voorpagina’s, terwijl weerleggingen pas dagen of weken later naar de achterpagina’s worden verwezen.

Dit geldt ook voor deze bewering. Het hoofddoel was in eerste instantie om de aandacht af te leiden van het vonnis van het Internationaal Gerechtshof, dat bepaalt dat de humanitaire hulp aan Gaza moet worden opgevoerd. UNRWA is momenteel de voornaamste organisatie die dit in Gaza doet.

De financiële sancties die er binnen 24 uur op volgden door meerdere donorlanden, de VS in de eerste plaats, gebeurde zo snel dat enig voorafgaand overleg mag verondersteld worden.

Ondanks zware financiële sancties blijft UNRWA doorgaan met humanitaire hulp in Gaza. Foto: UNRWA

Los van dit alles moet worden gesteld dat zelfs als inderdaad twaalf van de 13.000 personeelsleden van UNRWA in Gaza zouden meegewerkt hebben met Hamas op 7 oktober, dat nog altijd geen terechte reden is om deze humanitaire organisatie te saboteren.

Het rapport vermeldt onder meer dat de in 1949 als allereerste VN-hulporganisatie opgerichte UNRWA sinds 2011 geen enkel bericht had ontvangen van Israël over eventueel zorgwekkende zaken.

Het onderzoek gebeurde onder leiding van Catherine Colonna, voormalig Frans minister van buitenlandse zaken (mei 2022-januari 2024), in samenwerking met het Zweedse Raoul Wallenberg Institute, het Noorse Michelsen Institute en het Deense Institue for Human Rights.

Zij verklaarde na het onderzoek: “Het geheel van regels, mechanismen en procedures (van UNRWA) is het meest uitgewerkte van het VN-systeem, precies omdat het zo’n moeilijke taak is om in dergelijke complexe en gevoelige context te werken.”

Gedurende negen weken sprak het team onder haar leiding met Israëlische en Palestijnse overheden, met vertegenwoordigers van 47 landen en organisaties.

Een van de acht UNRWA-verdeelcentrum voor geneesmiddelen in Gaza. Foto: UNRWA

Door de financiële sancties na de beweringen van Israël verloor het UNRWA 450 miljoen dollar steun. De VS besliste die boycot tot 2025 te laten doorgaan, terwijl de woordvoerder van het Witte Huis openlijk bevestigde geen enkel bewijs te hebben gezien voor de beweringen van Israël, maar stelde dat de verklaringen van Israël voldoende waren.

Canada, Australië, Finland en Zweden hebben reeds vóór de publicatie van dit rapport hun financiering van het UNRWA hervat. De EU (als afzonderlijke instelling, niet de EU-lidstaten), de VS, Duitsland, Japan, Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en Nederland blijven weigeren om hun financiering te hervatten. België heeft zijn financiering nooit stopgezet.

Waar ondertussen wél ruim bewijzen voor beschikbaar zijn is dat het Israëlisch bezettingsleger sinds 7 oktober in Gaza 178 UNRWA-personeelsleden heeft gedood …

 

Bron: UN News: Independent review panel releases final report on UNRWA

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.