Krijgt Gaza Freedom Flotilla een kans? Niet als het van VS, EU, Israël en hun media afhangt

De veerboot Mavi Marmara is nu een bedevaartsoord in Turkije. Foto: Free Gaza Movement/CC BY-SA 2:0

FacebooktwitterFacebooktwitter

Logistiek is alles klaar voor de nieuwe 2024 Gaza Freedom Flotilla. Wordt het een replay van de moordende piraterij door het Israëlisch bezettingsleger op de Mavi Marmara en vijf andere schepen met humanitaire hulpgoederen veertien jaar geleden? Wereldwijde druk kan dit voorkomen. Voorlopig is het initiatief echter een non-item in de westerse mainstream media.

Honderden vrijwilligers uit tientallen landen staan klaar om met het vrachtschip Akdeniz af te varen vanuit Istanboel, Turkije naar Gaza. Aan boord 5.500 ton hulpgoederen, goed voor meer dan 200 trucks humanitaire hulp.

Zij kijken aan tegen ernstige risico’s, want afgaand op de ongebreidelde meedogenloosheid van het Israëlisch bezettingsleger in Gaza is een herhaling van de piraterij op de eerste Freedom Flotilla in 2010 een zeer reële mogelijkheid.

Toen enterden Israëlische militairen in internationale wateren – in flagrante overtreding van het UNCLOS-verdrag over de vrije scheepvaart in internationale wateren – het Turkse schip Mavi Marmara.

Daarbij werden negen vrijwilligers aan boord standrechtelijk geëxecuteerd en tientallen anderen gewond (één deelnemer stierf aan zijn verwondingen). Afgaand op de toenmalige mate van wreedheid van het Israëlisch leger in Gaza in 2010, moet men er in vergelijking met de genocide veertien jaar later van uitgaan dat het ditmaal nog erger kan worden.

 

 

 

Een van de vele middelen om nieuwe terreur van het Israëlische koloniale bezettingsleger te verhinderen is het informeren van de publieke opinie wereldwijd. Dat gebeurt voorlopig niet, althans niet in de westerse mainstream media. Die wachten op meer sensationele beelden.

In Israël hebben woordvoerders verklaard dat zij ‘veiligheidsoefeningen’ houden om de vloot – naast de Akdeniz varen vier kleinere schepen mee – tegen te houden. Of de aanwezigheid van tientallen westerse burgers hen zal tegenhouden, mag betwijfeld worden.

Zie wat is gebeurd met vijf vrijwilligers van de hulporganisatie World Central Kitchen. De vastberadenheid van de vrijwilligers van deze Freedom Flotilla is met andere woorden zeer bewonderenswaardig (voor een overzicht zie de video in deze tweet). Zij krijgen alvast training in ongewapende passiviteit tijdens militaire aanvallen.

 

 

 

Medea Benjamin, woordvoerder van de VS-vredesbeweging CodePink, roept op om druk te zetten op de regering in de VS en in Turkije, om hen te laten vertrekken. Alle logistieke problemen zijn opgelost. Er was tevens een intense voorbereiding om sabotage te verhinderen en alle deelnemers werden grondig gescreend – het risico van infiltranten die geweld zouden uitlokken is immers zeer reëel.

Tevens werden maatregelen genomen om de uitzending van beeldmateriaal te vrijwaren van Israëlische stoorzenders. Het enige dat nu nog uitblijft is de definitieve toestemming van de Turkse overheid om te vertrekken.

 

De kleinzoon van Nelson Mandela neemt deel aan de Freedom Flotilla:

 

 

 

 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.